piątek, 17 stycznia 2014

Ciasto migdałowe

Przepis ten pochodzi z gazetki " Przyślij przepis" niestety nie wiem z którego numeru, bo jest on wycięty i wklejony do mojego notatnika z przepisami.
Ciasto szybkie, więc nadaje się, gdy zaskoczą nas goście z wizytą.
Robiłam je dwa razy. Pierwszy raz z takiej proporcji jak podam, drugi z podwójnej. Jeśli ktoś lubi wyrośnięte ciasta to zdecydowanie polecam podwoić składniki.

CIASTO MIGDAŁOWE
12 dag mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
7,5 dag masła ( u mnie margaryna)
15 dag cukru pudru
szczypta soli
łyżka startej skórki z cytryny
łyżka soku z cytryny
6,5 dag mielonych migdałów
3 jajka

Mąkę przesiewamy z proszkiem i mieszamy z migdałami i solą.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Ciągle miksując wbijamy jajka. Następnie wsypujemy ( porcjami) mąkę i mieszamy ( na wolnych obrotach miksera lub łyżką).
Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 40-45 minut ( do suchego patyczka ) w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego !


3 komentarze:

  1. Witam, Dziś ostatni dzień konkursu, w którym do wygrania kosz pełen zakupów. Zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
    http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń