MAZUREK MAGDY GESSLER ( przepis pochodzi z aktualnego wydania gazety " Życie na gorąco".
Składniki na ciasto ( blaszka 40x25) :
4 ugotowane na twardo żółtka
100 g cukru pudru
200 g masła ( ja dałam margarynę)
300 g mąki
łyżka kwaśnej śmietany
łyżka zimnej wody
łyżka śmietanki 30%
Składniki na polewę :
2 tabliczki gorzkiej czekolady
250 g kakao
250 g cukru pudru
szklanka słodkiej śmietanki 30%
pół kostki masła
70 ml spirytusu ( ja zastąpiłam go rumem)
garść pomarańczowej skórki smażonej
Dodatkowo :
wiórki kokosowe
jajka czekoladowe
migdały w słupkach
Przygotowanie :
Wszystkie składniki muszą być ZIMNE.
Masło ścieramy na tarce. Mąkę i starte masło rozgniatamy widelcem, dodajemy przetarte żółtka, łączymy z łyżką kwaśnej śmietany, łyżką śmietanki i łyżką zimnej wody. Całość szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na całą noc ( ja zagniotłam około 8:00 rano, a wyciągnęłam o 18:00 ). Po tym czasie, upiec z niego spód i ostudzić.
Polewa:
W kąpieli parowej rozpuszczamy czekoladę z masłem, dodajemy śmietankę i cukier puder. Po zmieszaniu dolewamy spirytus oraz dodajemy skórkę pomarańczową. Mieszamy tak, by się wszystko dobrze połączyło. Gotową polewę wylewamy na upieczony spód i dowolnie dekorujemy :)
Prawda, że nie jest to trudne ? :)
Smacznego :)
Życzę wszystkim zdrowych, wesołych Świąt Wielkanocnych,
spędzonych w rodzinnej atmosferze,
wspaniałych wypieków,
smacznego jajka,
oraz mokrego dyngusa :)
Ola
Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńA co z tym kakao ?
OdpowiedzUsuń