poniedziałek, 25 marca 2013

( Ciasto) WENUS dla wiosny :-)

Szukam, szukam i nie widzę :( Gdzie ta wiosna? Gdzie to ciepło ?
Święta tuż, tuż i chyba w tym roku przyjdzie nam iść ze święconką z czapkami na głowie, szalikami na szyi i grubymi kurtkami. Oby nie ! Aby odczarować ten stan, zrobiłam dla naszej wiosny ciasto Wenus, może to coś pomoże? Jak myślicie?
Inspiracja <klik>, jednak przepis na biszkopt pochodzi z moich zbiorów, a ściślej mówiąc, przepis ten wzięłam od mamy, biszkopt z niego wychodzi rewelacyjny :)
Dodam, że ciasto jest dosyć cytrynowe, więc na pewno zasmakuje tym, którzy lubią smak cytryny.

CIASTO WENUS 

BISZKOPT :
5 jaj ( osobno białka i żółtka )
1 szklanka mąki ( 2/3 mąki tortowej, 1/3 mąki ziemniaczanej )
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody

Na początku przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka i wodę ubić na pianę, dodawać po trochę cukru, cały czas miksując, następnie  dodawać po 1 żółtku. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia ( też porcjami ) i miksować na wolnych obrotach. Wylać do formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180 stopniach, około 30 - 35 minut. (funkcja góra - dół). Czekamy aż trochę ostygnie, wyciągamy z blaszki, czekamy jeszcze chwilę, przekrawamy ciasto na pół.


MASA :
- 250 g sera białego zmielonego ( dałabym 300 g)
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo :


- słoiczek dowolnego dżemu ( brzoskwiniowy )
- 100 g margaryny
- 100 g wiórek kokosowych 
- 2 łyżki cukru

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, tężejącą podzielić na 2 części. Jedną część dodać do sera i wymieszać.
Kremówkę ubić z pudrem , dodać drugą część galaretki.




Następnie połączyć  ze sobą masę serową i masę śmietanową. Wyłożyć na jeden blat biszkoptu, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować dżemem i posypać kokosem podsmażonym na maśle. Pozostawić do stężenia.


Smacznego :-)


Ciasto wrzucam do akcji :


5 komentarzy:

  1. To moje ulubione ciasto i zawsze robi furorę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Fajnie wygląda i dobrze smakuje :-)

      Usuń
  3. Witam,świetny blog i świetny przepis.Pozwoliłam sobie umieścić go na mojej stronie na której piekę i testuję interesujące znane i mniej znane przepisy ciast.Zapraszam do odwiedzenia mojej strony kokosankapieczeitestuje-blog24.pl na której znajduje się Twój przepis.Zamierzam przetestować jeszcze parę Twoich przepisów:).Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń