- Ciasto parzone:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 2 cukry waniliowe ( dałam niecały jeden cukier z prawdziwą wanilią).
- 1 kostka margaryny ( ja dałam niewiele ponad połowę).
Dodatkowo : cukier puder do posypania.
Wodę z margaryną i szczyptą soli zagotować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką. Zaparzyć 3-5 minut. Wystudzić. Do ciasta dodawać kolejno po jednym jajku i ucierać. Ciasto cienko wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę. Piec w piekarniku w temp.180 stopni przez około 30 minut na złoty kolor. ( w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika)
Krem budyniowy:
Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku wymieszać obydwie mąki i ugotować budyń. Margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzony budyń.
Kremem przełożyć blaty, wierzch obsypać cukrem pudrem.
Krem budyniowy:
Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku wymieszać obydwie mąki i ugotować budyń. Margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzony budyń.
Kremem przełożyć blaty, wierzch obsypać cukrem pudrem.
Smacznego ! :-)
Uwielbiam to ciasto! :)
OdpowiedzUsuń