Jest to klasyczny murzynek, posypany kołderką ze słupków migdałowych :)
Ciasto wychodzi mokre, nawet bardzo mokre.
( przepis na średnią keksówkę)
Składniki:
Kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
3 łyżki kakao
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
2 szklanki mąki przesianej z 1 łyżką proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
Płatki lub słupki migdałowe
Margarynę, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy rozpuszczamy na gazie, do momentu wrzenia, tak by wszystkie składniki dobrze się rozpuściły. Odlać 0,5 szklanki, resztę zostawić do ostygnięcia. Następnie miksując do masy dodawać po kolei mąkę ( porcjami) i jajka ( po każdym miksować około 20-30 sekund, żeby dobrze się połączyły). Powstałe ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Przestudzone ciasto polać wcześniej odłożoną polewą i posypać migdałami ( u mnie słupki).
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz