piątek, 3 maja 2013

Kolorowy przekładaniec

Witam serdecznie.
Czy u Was majówka też na razie stoi pod znakiem deszczu, burz i wiatru ?
Gdzie jest to obiecane słońce i te wysokie temperatury ?
Mam nadzieję, że będzie chociaż jeden ciepły dzień majówkowego weekendu.
Podczas czekania na dobrą pogodę, zapraszam na kolorowego przekładańca.
Jest to moje połączenie różnych warstw z kilku ciast, bardzo, bardzo dobre.

KOLOROWY PRZEKŁADANIEC
(na blaszkę kwadratową)

Ciasto :
210 g cukru kryształu
3/4 szklanki maku
100 g wiórek kokosowych
6 białek

Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki oraz mak i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut ( do suchego patyczka).

Masa budyniowa:

370 ml mleka
220 g margaryny
6 żółtek
1 budyń waniliowy z cukrem
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej

120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, proszkiem budyniowym i mąką ( najlepiej trzepaczką).
Pozostałe mleko zagotować , wlać roztrzepaną masę i mieszając ( cały czas, żeby się nie przypaliło) zagotować. Margarynę utrzeć razem z przestudzonym budyniem.
Dodatkowo:

Paczka delicji ( u mnie smak wiśniowy)
2 galaretki ( u mnie smak pomarańczowy)




Na ostudzone ciasto nałożyć masę budyniową, wyłożyć delicje i zalać tężejącą galaretką.
Należy pamiętać, by masę dobrze rozprowadzić po bokach ciasta, żeby galaretka czasem nie wsiąkła w ciasto podczas zalewania ciasta.

Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz